2013. december 27., péntek

A Hezbollah - (Pásztor Zoltán / Világvevő Rádió - 2002.április 20.)

                                                     A Hezbollah                                                              

Néhány évvel ezelőtt résztvettem egy Hezbollah megmozduláson, az iráni iszlám  forradalom  évfordulóján. A helyszín Bejrút déli része, Kóla, ahol többségében síiták, így Hezbollah szimpatizánsok élnek. A hangulat olyan volt, mint egykoron nálunk május elsején. A hangszórókból zene szólt, majd politikai beszédek hangzottak el, amelyek főleg Amerika-, illetve Izrael-ellenesek voltak. Közben bemutatót is tartottak. Feketére kormozott arcú fiatalemberek macskaügyességgel, drótkötélen függeszkedve másztak fel 2-3 emelet magasságba. Fent a tetőkön pedig fegyveresek, aknavetőkkel fürkészték az eget attól tartva, hogy megjelennek az izraeli repülőgépek, amelyek támadás esetén Bejrút eme részét szokták bombázni. Meg persze Baalbeket, ahol az ókori romok szomszédságába Hezbollah bázis épült fel.

A beszéd hatására néhányan jelszavakat skandáltak, ám nem volt zászlóégetés. A tér tele volt gyerekekkel, asszonyokkal és poszterekkel, amelyekről Khomeini ayatollah és a Hezbollah vezérkara mosolygott ránk. De van más is. Sárga alapon fekete betűkkel Allah neve a képeken, úgy hogy a betűk valamiféleképpen géppuskákra emlékeztetnek.





Hezbollah - a szó jelentése isten pártja, a hezb vagy hizb magyarul párt és az Allah szóból. A párt abból a kiábrándultságból született, amely a sikertelen katonai és politikai akciókat követte Libanonban. Hosszú évek teltek el ugyanis belső polgárháborúval az egykoron a Földközi-tenger Monte-Carlójaként tisztelt Libanonban. Az emberek egyre szegényebbek és egyre reményvesztettebbek lettek és a Hezbollahnak ezt sikerült kihasználnia. Isten pártja a történelmi Palesztína visszaállításáért küzd, Izraelt nem ismeri el.


Támogatójukként Iránt szokták megjelölni és ez nem véletlen, ugyanis az irániak és többségében a Hezbollah tagjai is síiták. A 80-as években még az iráni Khomeini vezetése alatt álló Irán kezdett el pénzt, katonákat és fegyvert szállítani szövetségeseinek. Ám a kör egyre bővült. Ma Szíria síita vezetése is jó partnernek számít, annál is inkább hiszen Szíria 30 ezer katonát állomásoztat Libanonban. Ibrahim Muszavi a Hezbollah szóvivője.


- A Hezbollah párt 1982 óta létezik Libanonban; megalakulása válasz volt Izrael dél-libanoni megszállására. Akkor az izraeliek bevonultak és tömegmészárlásokat követően megtámadták, majd elfoglalták Bejrútot is. Ez volt Jeruzsálem után a második arab főváros amelyet megszálltak. Erre válaszként a muszlim csapatok egyesítették erejüket és elkezdtek harcolni az izraeli csapatok ellen. Két-három év elteltével aztán kialakult a szervezet politikai platformja is - amelyet rengeteg muszlim diák és politikai szerveződés alkotott. Ők tették a Hezbollahot azzá - ami…



A párt vezetője Szid Haszán Naszrallah egy jómódú Beeka-völgyi zöldségkereskedő fia, aki az iráni szent városban Qomban tanult. Ez egyébként Khomeini szülővárosa. Amikor 1982-ben hazatért Libanonba, egyik megalapítója lett a Hezbollahnak. Ám a párt nem bírta elviselni azt, hogy a siitáknak volt egy másik szerveződésük is, az Amal, így megpróbálták azt közömbösíteni. Naszrallah ellenezte a testvérharcot, otthagyta szülőföldjét és visszament Iránba.1992-ben
újra Bejrútban van, amikor visszahívták őt főtitkárnak.   

Elemzők akkori céljaként említik Libanon felszabadítását, az ország siita vallású állammá alakítását és a cionizmus megsemmisítését. A legtöbb arab ország ellentmondásos helyzetben van a Hezbollahhal kapcsolatban. Tudnak öngyilkos akcióikról, félnek a fundamentalistáktól, ám elismerik szociális programjaikat. Mégis mostanában elterjedt az a nézet, hogy ez a párt már nem az a párt. Mi erről a véleménye? - kérdeztem ismét Ibrahim Muszavit.


- Nem, ez a párt egyáltalán nem változtatott az elvein. A változás talán inkább abban mérhető, hogy sokkal szervezettebbé vált és sokat fejlődött… - csakúgy mint egy gyerek a felnőtté válás útján. A több tapasztalat birtokában pedig még sikeresebbek lettünk szociális, politikai és katonai téren. Ám a párt, az elveihez továbbra is ragaszkodik.

- Azt mondja ezzel, hogy máig megmaradtak a híveik?



- A Hezbollahnak van hitele az emberek szemében. A párt mindig is egyértelmű és sikeres volt; az Izrael elleni harcokban sok sikert és győzelmet aratott. Mi több: nem kötődik egyetlen politikai csoportosuláshoz sem, tulajdonképpen mindenkit megszólít: muszlimokat és kersztényeket egyaránt. Ennek köszönhetően az 1999-es választásokon keresztény képviselőjelölteket is indított, akik ma már képviselők a libanoni parlmanetben, egyben tagjai a Hezbollah frakciójának. Állíthatom, hogy a Hezbollah a társadalom minden rétegében népszerű; több kórházat, oktatási intézményt tart fenn, segíti a parasztokat, a vidéki szegényeket. Ezzel nagy tiszteletet vívott ki a körükben és ez az amiért az emberek szeretik a Hezbollahot…

 - Nálunk is hírt adtak róla, hogy az amerikai külügyminiszter a napokban önöknél is járt. Mit gondol, eredményes volt ez a látogatás ?

- Colin Powell csak azért jött ide, hogy fedezze az izraeli agressziót, a palesztínok elleni vérengzéseket. Nem éreztünk semmilyen megbánást az izraeliek részéről a katonáik által a megszállt területeken és dzsenini menekült táborban elkövetett atrocitásokal kapcsolatban. Ő azért jött, hogy megmondja a libanoniaknak: fejezzék be az ellenállást Dél-Libanonban... Valójában ezért jött...








Kapcsolódó oldalak:
Sógor Dániel előadása: A Hezbollah YouTube  [2015. szeptember 4.]

1 megjegyzés:

  1. A Világvevő Rádió fontos információ forrás volt az interneten is, olyan számunkra ismeretlen világokról kaptunk rendszeres és fontos információmorzsákat - a teljesség igénye nélkül felsorolva-, mint a Hezbollah vagy a yezidi vallású kurdok, a libanoni drúzok, a mandeusok vagy a bahái vallás.

    VálaszTörlés